Barrhead, East Renfrewshire Council, Building, Office, Photos, Architect

Barrhead Offices, Scotland

East Renfrewshire Council Offices, Glasgow – design by Reiach and Hall

23 Jan 2003

Barrhead Building

East Renfrewshire Council Offices, Barrhead

Date built: 2003

Design: Reiach and Hall Architects

Barrhead East Renfrewshire East Renfrewshire Council Barrhead, East Renfrewshire
Barrhead: images by Gavin Fraser

East Renfrewshire Council Office Building

Context

The site for East Renfrewshire Council’s new offices is located on the north side of Barrhead’s Main Street which is a busy dual carriageway running east/west through the town.

This side of the street largely contains a series of disparate object buildings which bear little or no relationship to each other in scale, massing, materials or alignment and include a sports centre, health centre and school/community centre. The south side of the street has a more coherent urban edge condition containing mostly retail at ground level with, occasionally, residential above.

Given this apparent lack of contextual guidance and East Renfrewshire Council’s (ERC) desire that this new building should combine civic quality with civic pride allied to creating a real and tangible sense of place, the decision was taken to pursue a strong stand-alone design solution which sets its own architectural agenda.

Brief

The client brief calls for a small civic suite comprising mainly flexible meeting rooms of varying size (available for community use out of normal business hours), along with open-plan and cellular offices and associated amenity space for five separate departments. All accommodation has to be housed within a 3-storey configuration. This new facility will function as a satellite to ERC’s main offices in Eastwood Park located a few miles away.

Concept

The design concept is simple and is based upon two wings of office accommodation (one rectangular, the other L-shaped) linked together by a linear service core to create front (public) and rear (staff/parking) courtyards. The projecting main entrance hall, which is a triple height volume, has connecting galleries for public and staff access between each wing of offices. Another more private circulation zone (or “hen run”) primarily for staff, facilitates inter-departmental flexibility in use.

Expression

The “hit and miss” random fenestration treatment of the office wing elevations creates a lively and dynamic expression of the building’s essentially administrative function. A restricted palette of good quality materials comprising natural grey sandstone, aluminium, glass and smooth white render reinforce its civic quality and individualistic identity. The rear “hen run” circulation zone is a full height, clear, glass wall which will animate the service courtyard and improve security of the space.

East Renfrewshire Council Offices, Barrhead : Building information Jan 2003

Nominated for Scottish Design Awards in 2004

Reiach and Hall




Glasgow Walking Tours

Glasgow School of Art
Glasgow School of Art
photo © Adrian Welch

Glasgow Offices
Waterloo Street Glasgow
image © Neale Smith




Glasgow Transport Museum
Glasgow Transport Museum
picture from architect

BBC Scotland Offices
BBC Scotland
picture from architect

Castlemilk Stables
Castlemilk Stables Glasgow
photo : Keith Hunter

Comments / photos for the East Renfrewshire Architecture page welcome

Barrhead Offices Building – page